woensdag 28 augustus 2024
zondag 25 augustus 2024
Zelfloosheid en gelukzaligheid
Maar het omgekeerde kan ook nog. Realisatie van zelfloosheid kan leiden tot ‘orgastische gelukzaligheid’, schrijft Robert Thurman in een voetnoot bij een van de Gebeden voor de tussenstaat in zijn Tibetaanse Dodenboek. (Om precies te zijn, bij een van de verzen van Het gebed om verlossing van de engten van de tussenstaat:)
Thurman heeft een nogal eigenzinnige en uitbundige manier van vertalen, die ik steeds meer ga waarderen. In zijn voetnoot legt hij eerst uit waarom hij de Sanskrietterm Vidyadhara (letterlijk ‘kennishouder’) in dit geval vertaalt als Heldhaftige Wetenschapper. De term verwijst naar de wetenschappers van de geest van het oude India en Tibet, zegt hij. Ze dragen geen witte jassen en hun laboratoria bevinden zich in de innerlijke werelden, alleen toegankelijk door het beheersen van de geest en de mentale factoren. Toch zijn ze de wezenlijke wetenschappers van die niet-materialistische beschaving geweest.
zondag 18 augustus 2024
La petite mort
zondag 11 augustus 2024
Evans-Wentz en de Diamant Sutra
Mijn exemplaar, een uitgave van Ankh Hermes uit 2001, is gebaseerd op de Engelse 1947 vertaling van A.F. Price en biedt een beknopte samenvatting van de Prajnaparamita-geschriften, waarin de ultieme leer van de leegte wordt uitgelegd. Het origineel zou, volgens zeggen, maar liefst 21 boekdelen beslaan.
Ikzelf vind dit boekje extra leuk, omdat het voorwoord werd verzorgd door een vriend van Price, niemand minder dan W.Y. Evans-Wentz, die ik een interessante figuur vindt. Hij noemt de tekst een ‘Waardevol Juweel van Transcendente Wijsheid’, en hamert erop dat we het niet alleen moeten bestuderen via ons intellect, maar vooral ook door het beoefenen van de diepste meditatie.
In de hele tekst wordt sterk de nadruk wordt gelegd op het dogma van het niet bestaan van de ziel of het ego. En dat is ‘strikt boeddhistisch’ meent Evans-Wentz, want volledig in overeenstemming met de prediking van de Boeddha. In de hele sutra komt het ontkennen door de Boeddha van het werkelijk bestaan van alle voorwerpen en concepten, zoals het ego, de ziel, alle uiterlijke verschijnselen, verdienste, en zelfs van begrippen als bevrijding en niet-bevrijding, sterk tot uiting.
Evans-Wentz vindt het fijn dat deze leer nu makkelijk en voor iedereen beschikbaar is, maar moet helaas constateren dat het voor velen, en zeker voor de onwetende massa, in essentie esoterisch blijft. Volgens hem zal dit zo blijven ‘tot het Westen de veronderstelling van intellectuele en spirituele superioriteit ten opzichte van het Oosten laat varen’. Als ik dit lees, vind ik het extra onbegrijpelijk dat hijzelf iemand als C.G. Jung het voorwoord liet verzorgen bij de uitgave van het Tibetaans Dodenboek.
Tot besluit van zijn voorwoord wijst Evans-Wentz op de noodzaak dit onderricht in de praktijk uit te testen, en de volgende raad van de (niet nader genoemde) wijzen te koesteren:
Zwaan? Melk uit water? Dat zei mij niets. Ik kon daar moeilijk uitleg over vinden, maar uiteindelijk kwam ik terecht op de website van een yogacentrum, waar uitgelegd werd dat de zwaan symbool is van onderscheidingsvermogen. Er wordt beweerd dat als je een zwaan een bakje met water en melk voorzet, zij de melk zal opdrinken en het water laten staan. Want de zwaan weet wat waardevol is en wat niet, weet wat blijvend is en wat voorbij gaat. Viveka heet dat in het Sanskriet.
maandag 5 augustus 2024
Castaneda en Mothman
Soms haal je wel eens dingen door elkaar. Zo heb ik lang gedacht ‘ooit ergens’ bij Castaneda iets gelezen te hebben over een reusachtige mot, de Mothman, die gezien werd door mensen rond hun overlijden. Bij wijze van voorteken, of als begeleider. Maar wat blijkt? Deze Mothman wordt nergens in het werk van Carlos Castaneda genoemd. Dat ik dacht van wel, is ook weer niet zo heel raar, want in zijn boeken worden regelmatig symbolische ontmoetingen met dieren (waaronder insecten) beschreven, die een diepere betekenis hebben in de context van zijn spirituele reis en de lessen van zijn sjamanistische mentor Don Juan.
Er is wel een Mothman in de moderne Amerikaanse folklore, een fascinerend wezen dat geassocieerd wordt met bovennatuurlijke verschijnselen en onverklaarbare gebeurtenissen. De eerste meldingen van deze Mothman zijn uit de jaren 60 van de vorige eeuw. Getuigen beschreven ‘hem’ als een humanoïde figuur met grote vleugels en gloeiende rode ogen. Deze mysterieuze entiteit heeft sindsdien de verbeelding van velen gevangen en is het onderwerp geworden van talloze theorieën en speculaties. Sommigen geloven dat de Mothman een bovennatuurlijk wezen is dat waarschuwingen brengt voor naderend onheil, terwijl anderen denken dat het een product is van massahysterie of misidentificatie van bekende dieren.
Er zijn wel interessante parallellen te trekken tussen deze Mothman en de concepten die Castaneda verkent. Die neemt zijn lezers mee op een reis door de wereld van sjamanisme, mystiek en spirituele groei. Hij beschrijft ontmoetingen met entiteiten en wezens die de grenzen van onze alledaagse realiteit overstijgen. De Mothman, met zijn bovennatuurlijke verschijning en vermogen om angst en mysterie op te roepen, kan worden gezien als een archetype dat vergelijkbaar is met de entiteiten die je bij Castaneda tegenkomt. En net zoals Castaneda wordt geconfronteerd met wezens die hem en zijn perceptie van de werkelijkheid uitdagen, roept ook de Mothman vragen op wat betreft de aard van het bestaan en de grenzen van onze kennis.
Een ander interessant aspect van de Mothman in relatie tot Castaneda's werk is de nadruk op de dualiteit van licht en duisternis. De Mothman wordt vaak geassocieerd met duistere gebeurtenissen en onheilspellende voorspellingen, terwijl Castaneda's werk vaak draait om het vinden van balans tussen licht en duisternis, goed en kwaad. De confrontatie met entiteiten zoals de Mothman kan dienen als een spiegel voor de innerlijke strijd die we allemaal ervaren tussen onze donkere en lichte kanten.