woensdag 12 februari 2020

Bardo van dharmata, elfde dag

Op de elfde dag in de bardo van dharmata verschijnt de Boeddha Padma-Heruka. De overledene is (ondanks alle uitleg) op dag tien weer weggevlucht voor zijn yidam. Hij heeft hem niet herkend, en misschien zelfs aangezien voor de Heer van de Dood.

Nu komt de manifestatie van de padma-familie hem dus escorteren, en de achterblijvers geven uitleg met de tekst van het Bardo Thödol.


Padma-Heruka rijst duidelijk zichtbaar op uit het westelijk deel van je hersenen, staand en seksueel verenigd met zijn partner Padma-Krodhisvari, die een schedel vol bloed aan zijn mond houdt. Hij is donkerrood, heeft drie hoofden, zes armen en vier benen. Zijn drie gezichten zijn wit, blauw en donkerrood. In zijn handen heeft hij een lotus, een khatvanga-staf, een roede, een bel, een schedelnap vol bloed en een kleine trommel.

De bekende vuistregel: niet bang zijn! Het is de vorm van je eigen geest. Je moet juist blij zijn, het is immers je yidam! En eigenlijk is het de Boeddha Amitabha met zijn partner, voel dus sterk verlangen. En ook hier: herkenning = bevrijding, versmelten met je yidam en een sambhogakaya-boeddha worden.


Bronnen:
Francesca Fremantle en Chögyam Trungpa
Het Tibetaans Dodenboek
Servire, 1991

Robert A.F. Thurman
Het Tibetaanse Dodenboek
Altamira-Becht,  2006

Ilse Dorren
Tocht door twee werelden; Gids voor het Tibetaanse Dodenboek
Mirananda, 1985