maandag 10 februari 2020

Bardo van dharmata, negende dag

De overledene moet door naar de negende dag in de bardo van dharmata. De bevrijding lag weer voor het grijpen op dag 8, maar helaas heeft hij de Heruka niet herkend en is angstig weggevlucht. De achterblijvers noemen hem weer bij zijn naam, en lezen de tekst van het Bardo Thödol hardop voor. Zij moeten hem opnieuw proberen duidelijk te maken wat er aan de hand is.


Luister goed en laat je niet afleiden! Uit het oostelijk deel van je hersenen verschijnt de Boeddha Vajra-Heruka. Het is de bloeddrinkende manifestatie van de vajra-familie. Zijn lichaam is donkerblauw, met drie hoofden, zes armen, en vier gestrekte benen. Het rechtergezicht is wit, het linker rood, en het middelste blauw. In zijn zes handen heeft hij aan de rechterkant een vajra, een schedelnap en een bijl. Links een bel, een schedelnap en een ploegschaar. Zijn gezellin Vajra-Krodhisvari omhelst zijn lichaam met haar rechterhand om zijn hals geklemd, en houdt met haar linkerhand een schedel gevuld met bloed aan zijn mond.

Niet bang zijn, of verbijsterd! Herken hem! Het is de vorm van je eigen geest, je yidam. Wees toegewijd, want eigenlijk is het de Boeddha Vajrasattva met partner. Meteen als je ze herkent ben je bevrijd!

Nu herkent de overledene zijn yidam, versmelt ermee, en wordt een sambhogakaya-boeddha.



Bronnen:
Francesca Fremantle en Chögyam Trungpa
Het Tibetaans Dodenboek
Servire, 1991

Robert A.F. Thurman
Het Tibetaanse Dodenboek
Altamira-Becht,  2006

Ilse Dorren
Tocht door twee werelden; Gids voor het Tibetaanse Dodenboek
Mirananda, 1985