zaterdag 13 juli 2019

Bardo van dharmata, vierde dag

Nog steeds niet in de grote eenheid opgegaan, telkens alle kansen gemist. En dat terwijl bevrijding op dag drie in de bardo van dharmata voor het grijpen lag, ‘zelfs voor de zwakste geest’. Het lijkt wel een sneer. Toch blijft het Bardo Thödol uiterst begripvol richting de overledene. Er zijn nu eenmaal mensen die maar weinig geluk hebben, zoals zij die veel kwaad gedaan hebben of die hun geloften hebben laten afglijden; zelfs nadat het hen vele malen getoond is, zullen zij het niet herkennen. Verstoord door emoties en schadelijke activiteiten worden ze bang voor de geluiden en lichten, en zullen die ontvluchten, keer op keer.


Maar op de vierde dag zijn er weer nieuwe kansen. Dan zal de groep boeddhavormen van de Boeddha Amitabha opkomen, om hen uit te nodigen. Tegelijk met (de tegenhanger van vandaag) het zwak lichtend pad van de hongerige geesten(oftewel de door emoties en afgunst opgebouwde pretawereld). Op dit punt aanbeland moet de dode nogmaals gemotiveerd worden, door hem bij zijn naam te noemen en de tekst uit het Bardo Thödol spreken:

Let goed op. Op deze vierde dag zal er een rood licht, de zuivere essentie van het element vuur, schijnen. En uit het rode westelijke Boeddhagebied zal de rode Boeddha Amitabha voor je verschijnen. Hij houdt een lotus in de hand en is gezeten op een pauwentroon, in omhelzing met zijn partner Pandaravasini. Hij wordt begeleid door de twee mannelijke bodhisattva’s Avalokiteshvara en Manjushri, en de twee vrouwelijke bodhisattva’s Gita en Aloka, zodat er zes boeddhavormen vanuit de ruimte van regenbooglichten verschijnen.

Het schitterend scherpe rode licht van de onderscheidende wijsheid, de zuiverheid van de skandha van waarneming in zijn fundamentele zuiverheid, zal versierd met lichtschijven, stralend en helder uit het hart van het Amitabha-paar komen en precies jouw hart doorboren. Het is ondraaglijk voor je ogen, maar vrees het niet! Tegelijkertijd schijnt het zachte gele licht van de hongerige geesten. Geniet hier niet van! Geef verlangen en vasthouden op!

Op dat ogenblik zul je, onder invloed van krachtige begeerte, in paniek raken en doodsbang wegvluchten van het verblindende rode licht. Je voelt je aangetrokken tot het zachte gele licht van de pretawereld en gaat erop af. Je moet nu echter zonder angst het schitterende rode licht, helderscherp en stralend, als wijsheid herkennen. Richt je erop en ontspan je geest in de wetenschap dat er niets meer gedaan hoeft te worden. Voel je ertoe aangetrokken met vertrouwen en verlangen. Als je het onderkent als je eigen natuurlijke uitstraling, zul je (zelfs zonder geloven en bidden) ondeelbaar opgaan in alle beelden en lichtstralen en zul je verlichting bereiken en een boeddha worden.



Als je het niet op deze manier kunt herkennen, bid dan en denk: dit is de lichtstraal van het mededogen van de Boeddha Amitabha! Ik neem er toevlucht toe! Het is de reddinghaak van het mededogen van Amitabha. Vertrouw erop! Vlucht niet weg! Zelfs als je ervoor wegvlucht zal het je niet verlaten. Je moet niet bang zijn.

En je moet al helemaal niet gecharmeerd zijn van het zachte gele licht van de hongerige geesten. Dat is het pad van de instincten van de schadelijke activiteiten die je door je sterke gierigheid en hevig verlangen hebt opgebouwd. Als je er toch aan vasthoud zul je in de pretawereld vallen, waar je ondraaglijk zult  lijden door honger en dorst. Het is een hindernis die het pad naar bevrijding verspert. Voel je er niet toe aangetrokken, maar geef je instincten op. Vertrouw op het verblindende, heldere rode licht, richt je concentratie op Amitabha en herhaal de inspiratiebede uit het Bardo Thödol.

Als je dit met diepgevoelde toewijding doet zul je oplossen in het regenbooglicht in het hart van het Amitabha-paar en een sambhogakaya-boeddha worden in het Gelukzalige westelijke Rijk.


[dag vijf: HIER]



Bronnen:
Francesca Fremantle en Chögyam Trungpa
Het Tibetaans Dodenboek
Servire, 1991

Robert A.F. Thurman
Het Tibetaanse Dodenboek
Altamira-Becht,  2006

Ilse Dorren
Tocht door twee werelden; Gids voor het Tibetaanse Dodenboek      
Mirananda, 1985