zondag 23 februari 2020

Gehenna

Hoe Jehovah’s Getuigen over dood/hiernamaals/hemel denken, vind je HIER. En de hel? Die bestaat niet. Niet als plaats van pijniging en vuur tenminste. De hel is gewoon het graf, iedereen komt daar terecht, zowel de goeden als de slechten. En iedereen komt er weer uit, zodra Jezus ze tot leven heeft gebracht. Is de hel eenmaal helemaal leeg, dan zal die niet meer bestaan. De mensen die door en door slecht zijn, en niet willen veranderen, gaan juist niet naar de hel. Als zij sterven houdt hun leven definitief op. Ze gaan naar Gehenna, een symbolische plaats van eeuwige vernietiging. 

bron afb: jw.org

Gehenna is het symbolische meer van vuur, maar dus niet de hel. Het is een afbeelding van eeuwige straf in de vorm van definitieve vernietiging. De echte slechteriken mogen niet meer meedoen. Zij worden verwijderd, terwijl alle andere overledenen tot in eeuwigheid verder leven op een paradijselijk getransformeerde aarde. Een beperkte elite regeert in de hemel samen met Jezus over de maatschappij op aarde.

Het is wel wat verwarrend, want gehenna wordt in het Nederlands toch vaak als hel vertaald. En Gehenna is ook een werkelijk bestaande plek, vlakbij Jeruzalem. Het is het rotsachtige Dal van Hinnom, tegenwoordig een park, maar ooit een uiterst naargeestige locatie. In de tijd van Salomo werden in deze vallei kinderoffers gebracht aan Moloch, de god van vuur. Eerstgeborenen werden levend in het vuur geworpen. Later werd het de plek waar allerlei vuilnis werd verbrand. Afval, maar ook lijken van dieren en van misdadigers. Alles werd in het vuur van gehenna geworpen, dat dag en nacht met fosfor brandend werd gehouden.



Bronnen:
Website Jehovah’s Getuigen (jw.org)
Wikipedia