zaterdag 3 oktober 2020

Carrière afmaken

De hemel van… Sonny Rollins

(De hemel van… Afl. 14)

Jazzlegende Sonny Rollins (90) vult tegenwoordig zijn dagen met yoga en het bestuderen van het boeddhisme. Hij wil zich voorbereiden op wat er “hierna komt”. Dus misschien leest hij ook wel het Bardo Thödol (het Tibetaans Dodenboek). Dat zou zomaar kunnen.

Rollins ziet niet op tegen de dood, maar verlangt er ook niet naar. Het hoort er nu eenmaal bij, en dat geldt voor iedereen. Het zou belachelijk zijn om je er tegen te verzetten. Mensen zijn zo bang omdat het onbekend is. Je lichaam vergaat tot stof, maar je ziel leeft voor altijd voort. Hij heeft geen idee waar hij dan heen zal gaan. Maar wat het ook worden zal,hij wil eerst graag nog wat karma dempen, daar is hij al jaren mee bezig. Alles wat je ooit uitgehaald hebt, krijg je terug op je bordje. Voor zijn grote doorbraak had Rollins een ruig leven met heroïne, criminaliteit en gevangenis. Hij heeft nu erg veel spijt, ook van alle kostbare tijd die hij verspild heeft. Want tijd is beperkt en we moeten juist proberen zoveel mogelijk wijsheid te vergaren. Televisie heeft hij al jaren geleden afgezworen.

Hij vindt dit leven en deze wereld inconsequent. Eigenlijk heeft hij er een hekel aan. Toch is hij dankbaar voor alles wat hij bereikt heeft, ook al is het niet volledig en af. Het leven is een reis, een solotrip waar je doorheen moet. Het leven is het kleine plaatje, het hiernamaals is het grote plaatje. Sonny Rollins vindt de algemene denkbeelden over hemel, hel, god en duivel nogal simplistisch. Zelf heeft hij totaal geen idee hoe een eventuele hemel er uit zal zien. Hij heeft veel over spiritualiteit gelezen, en verschillende inzichten met elkaar vergeleken. Indianen, Aboriginals, Egyptologie en nu dus boeddhisme.

Hij gelooft in reïncarnatie. En als die gunstig uitpakt zou dat hemels kunnen zijn. Hij zou dan vooral graag verder spelen op zijn sax, want het beste moet immers nog komen. Met Louis Armstrong en Fats Waller heeft Rollins nooit muziek gemaakt, maar dat zou dan kunnen. En hij zou dolgraag Billie Holiday terugzien. Ooit was hij stiekem verliefd. Ze hebben samengewerkt en ze gaf hem een gesigneerd boek met een persoonlijk tekstje. Dat heeft hij altijd bewaard en hij wil het graag meenemen naar wat nog komt.


bronnen:
diverse interviews sinds 2007