zaterdag 12 september 2020

Avalokiteshvara

Afb: bardoblog in-tussen

Beeldje uit Nepal: Avalokiteshvara.

Avalokiteshvara is de Boeddha van Mededogen, de 'Heer die niet wegkijkt van het lijden', de reddende figuur voor elke deelnemer aan de Tibetaanse cultuur. Een machtige boeddhavorm, die naar alle voelende wezens kijkt en die hen helpt lijden te voorkomen en geluk te ontdekken. Avalokiteshvara (Chenrezig) is in de hele boeddhistische wereld het archetype van universeel mededogen. Hij is onmetelijk lang geleden al boeddha geworden, maar heeft gezworen dichtbij de noodlijdende wezens te blijven om hen te helpen bevrijding en geluk te bereiken.

Deze versie met vier armen verbeeldt Avalokiteshvara als Shadakshari Lokeshvara, de Heer van de zes bestaanwerelden (hellen, preta’s, dieren, mensen, halfgoden, goden). Een vorm die ook gekoppeld wordt aan meditatie en de bekende mantra om mani padme hum.

In het Bardo Thödol speelt Avalokiteshvara een belangrijke rol, vooral in de eindfase, de bardo van wording. Hij wordt genoemd en geëerd als de perfecte yidam voor iedereen, je kunt altijd op hem rekenen.