zondag 13 mei 2018

Toscaanse villa

De hemel van… Een vriendin van Renate Dorrestein

(De hemel van… Afl. 2)

In de vorige aflevering van deze hemelse rubriek werd ons een blik gegund in het hiernamaals van schrijfster Renate Dorrestein. In hetzelfde interview in de Volkskrant komt een (verder anonieme) vriendin van Renate ter sprake met háár interpretatie van de hemel:

RD: “Een vriendin van mij heeft een schitterende voorstelling dat het hiernamaals een prachtige Toscaanse villa is met allerlei vertrekken. Daar komt iedereen samen van wie zij houdt. Iedereen zit daar de dingen te doen waar hij goed in was. Ik vind dat een prachtig beeld.”

Ik ook. En ik moet daarbij denken aan de godenwereld van het Bardo Thödol met “de prachtige, hemelse bouwwerken van meerdere verdiepingen die gemaakt zijn van verschillende edelstenen”. (*)

De godenwereld (de hemel) is een van de zes loka’s waarin je reïncarneert als je er (opnieuw) niet in geslaagd bent het Heldere Licht te herkennen. Het Bardo Thödol geeft de overledene allerlei tips om deze wedergeboorte wat te “sturen”, en dan liefst richting mensen- of godenwereld natuurlijk. Het verblijf in de loka’s is ook maar weer tijdelijk, het enige wat echt telt is bevrijding door op te gaan in (herkenning van) het Heldere Licht.


(*)Engelse vertaling door Robert A.F. Thurman
    Het Tibetaanse Dodenboek
    Altamira-Becht,  2006


link:
Het interview door Wilma de Rek in de Volkskrant (€)  HIER