dinsdag 22 mei 2018

The Psychedelic Experience

Whenever in doubt, turn off your mind, relax, float downstream.

(Timothy Leary: Introductie The psychedelic Experience, blz.14) 


In een vorige blogpost had ik het over Tomorrow Never Knows, een vernieuwend nummer van The Beatles uit 1966, waarvan veel mensen ten onrechte denken dat de tekst uit het Tibetaans Dodenboek afkomstig is. Een begrijpelijk misverstand, want John Lennon haalde zijn inspiratie uit een boek dat daar wel (losjes) op gebaseerd is: The Psychedelic Experience: A Manual Based on the Tibetan Book of the Dead (1964). De auteurs Timothy Leary, Ralph Metzner en Richard Alpert (psychologen, maar toch vooral een stel LSD psychonauten) zijn niet geheel onomstreden. Ze transformeerden Evans-Wentz's vertaling van het Bardo Thödol uit 1927 tot een soort LSD handleiding voor mensen die spirituele verlichting willen bereiken door middel van drugs. 


The psychedelic Experience geeft instructies die, geheel in de stijl van het Bardo Thödol, voorgelezen kunnen worden aan “de reiziger” tijdens zijn LSD trip. De volgorde van de verschillende stadia (hallucinaties) van deze psychologische “dood” en “terugkeer” lopen parallel met de bardo’s uit het Tibetaans Dodenboek (dood, tussenstaat, wedergeboorte). Volgens de schrijvers is de zogenaamde ego-death, zoals ervaren onder invloed van LSD en andere psychedelische drugs, in essentie gelijk aan het stervensproces en behoeft deze een soortgelijke begeleiding.

Leary, Alpert en Metzner waren van mening dat het huidige moment in de menselijke geschiedenis cruciaal is. Het Westen is klaar om de wijsheden van het Oosten te ontvangen. Eindelijk liggen mystieke ervaringen en zelfs verlichting binnen ieders handbereik, dit alles dankzij de nieuwe middelen (hallucinogene drugs) die de moderne wetenschap aandraagt.

Bij hun blijde boodschap leggen ze een haast religieuze gedrevenheid aan de dag. Net als theosoof Evans-Wentz zijn ze overtuigd van het bestaan van een soort universele, oeroude broederschap van meesters, yogi's en mystici, die dwars door geschiedenis en culturen heen één enkele "geheime leer" gedeeld hebben, met uiteindelijk identieke ervaringen en diepe inzichten in eeuwige waarheden, die nu of binnenkort bevestigd zouden worden door de westerse wetenschap. En volgens Leary, Metzner en Alpert was dat moment nu aangebroken.

Timothy Leary

Timothy Leary (1920-1996) maakte ooit kennis met het Bardo Thödol op aanraden van Aldous Huxley, schrijver van The Doors of Perception en Brave New World. Richard Alpert (1931) is tegenwoordig als spiritueel leraar beter bekend onder de naam Ram Dass.




Bron:
Afterword (The Long Life of The Tibetan Book of the Dead)
Door Donald S. Lopez, Jr. 
The Tibetan Book of the Dead 
Compiled and edited by W. Y. Evans-Wentz
Oxford University Press, 2000