zaterdag 13 juni 2020

Avalokiteshvara


Wat hebben Kwanyin, Boeddha Amitabha, de Dalai Lama en Padmasambhava met elkaar gemeen? Dit: ze worden allevier in verband gebracht met Avalokiteshvara.

Avalokiteshvara is de Boeddha van Mededogen. Hij is de ‘Heer die niet wegkijkt van het lijden’, de reddende figuur voor elke deelnemer aan de Tibetaanse cultuur. Een machtige boeddhavorm, die naar alle voelende wezens kijkt en die hen helpt lijden te voorkomen en geluk te ontdekken. Volgens de tekst van het Bardo Thödol is Avalokiteshvara de perfecte ‘standaard-yidam’ voor de gewone mens, die altijd op hem kan rekenen en terugvallen.


Avalokiteshvara (Chenrezig) is in de hele boeddhistische wereld het archetype van universeel mededogen. Hij is onmetelijk lang geleden al boeddha geworden, maar heeft gezworen dichtbij de noodlijdende wezens te zullen blijven om hen te helpen bevrijding en geluk te bereiken.

In zijn hemelse gedaante is hij nauw verbonden met Boeddha Amitabha. De Dalai Lama zou een emanatie van hem zijn, evenals Padmasambhava (de samensteller van het Bardo Thödol).Bovendien is hij gerelateerd aan de toornige boeddhavormen die de wezens tegen het kwaad beschermen, zoals Hayagriva (de Koning met de Paardennek, een van de vier toornige poortwachters).

In zijn vrouwelijke vormen wordt Avalokiteshvara in verband gebracht met verzorgende moederfiguren, zoals de Witte Tara en Kwanyin (Guanyin). Maar ook met toornige beschermsters, zoals de Groene Tara, Shri Devi en anderen. 


Bron: 
Robert A.F. Thurman
Het Tibetaanse Dodenboek
Altamira-Becht,  2006