zaterdag 12 oktober 2019

1000 jaar koning

De hemel van… de Jehovah’s Getuige.

(De hemel van… Afl. 9)

Laatst kreeg ik een soort persoonlijke brief van een, mij onbekende, Jehovah’s Getuige in de bus. Een direct mail, omdat hij mij helaas niet thuis getroffen had. Ook voor mij jammer, want ik had bij gelegenheid eens willen vragen hoe een Jehovah’s Getuige over het hiernamaals of de hemel denkt (of zou moeten denken). Maar gelukkig heeft dit kerkgenootschap een duidelijke en overzichtelijke website, waar veel van dit soort vragen beantwoord worden. Dit heb ik er ongeveer van begrepen:

Er is geen onsterfelijke ziel. Christenen die dat geloven hebben deze lering niet uit de Bijbel, maar uit de klassieke Griekse filosofie. De ziel is het hele schepsel en niet iets van binnen dat na de dood van het lichaam voortleeft.

Als iemand doodgaat stopt hij eenvoudigweg met leven, dood zijn is het tegenovergestelde van leven. Je voelt geen liefde of haat, pijn of lijden meer. Je kunt niet meer zien, horen of denken, je weet helemaal niets. Als iemand sterft vergaan zijn gedachten. Zijn gevoelens en herinneringen leven niet op een andere plek verder. De doden bevinden zich in het graf tot ze weer tot leven gewekt zullen worden. Ze zijn zich van helemaal niets bewust, je kunt het vergelijken met een diepe slaap.


Bron afb: jw.org
 

Uiteindelijk zullen alle mensen die gestorven zijn door Jehovah weer levend gemaakt worden (met uitzondering van de mensen die slecht zijn en niet willen veranderen). Miljarden mensen zullen terugkomen uit de dood, zowel de rechtvaardigen (de trouwe aanbidders van Jehovah) als de onrechtvaardigen (al die mensen die nooit de kans hebben gehad om Jehovah te leren kennen). Door deze opstanding wordt voor altijd een eind gemaakt aan de dood.

De hemel is de plek voor een relatief kleine elite. God kiest een specifiek aantal (144.000) mensen uit die na hun dood in de hemel worden opgewekt. Nadat ze zijn uitgekozen moeten ze hun geloof sterk houden en God blijven gehoorzamen. Alleen dan zullen ze hun beloning in de hemel krijgen. Als iemand een opstanding in de hemel krijgt, komt hij niet terug als mens. Hij zal als geest in de hemel leven.


Bron afb: jw.org

In de hemel wordt gewerkt. De 144.000 (dit getal moet je letterlijk nemen) geselecteerde mensen zullen samen met Jezus 1000 jaar lang als koningen regeren en als priesters dienen. Deze regering in de hemel heet Gods Koninkrijk en zal regeren over de maatschappij op aarde. Zij zal de mensheid helpen te groeien naar volmaaktheid, zoals God het oorspronkelijk bedoeld had.

De meesten van de 144.000 zijn al in de hemel, maar sommigen zijn nog op aarde. Als zij sterven, worden ze meteen tot leven in de hemel opgewekt. Terwijl de meeste mensen straks in het paradijs op aarde opgewekt zullen worden. Iemand kan niet zelf beslissen om naar de hemel te gaan of op aarde te blijven, dat bepaalt God. De meerwaarde van de hemel is dat je in de nabijheid van Jezus bent en een eervolle taak verricht. Niet alle goede mensen gaan naar de hemel, de meesten juist niet. God belooft hun eeuwig leven op aarde. En dat is niet inferieur ten opzichte van de hemel, maar een voorrecht en Gods oorspronkelijke doel met de mensheid.

 
Bron afb: jw.org

Als Gods koninkrijk gekomen is namelijk, zal dat de hele aarde veranderen. Het zal geweldig zijn, iedereen gelukkig, alle mensen zullen van elkaar houden, geen oorlog meer, niemand wordt ziek, niemand gaat dood. De blinden kunnen zien, de doven kunnen horen, de invaliden kunnen lopen. En voor iedereen genoeg lekker eten (geen dieren, want die leven in vrede met elkaar en met ons).





Bron: website Jehovah's Getuigen (jw.org)