woensdag 16 december 2020

Bardo Thödol (slot)

Na de allerlaatste instructies voor de overledene die, in verband met zijn aanstaande wedergeboorte, een moederschoot moet uitkiezen, zijn we bij het slot van het Bardo Thödol (het Tibetaans Dodenboek) aangekomen. Deze schitterende tekst, die in het dagelijks leven (in feite ook een bardo) net zo prima van pas komt, zou je zelfs van achteren naar voren kunnen lezen! De boodschap van het Bardo Thödol is éénheid (boeddhaschap). Wie zichzelf bevrijdt van de dualiteit, laat vanuit dat bewustzijnsniveau ook de tweeheid bij anderen verdwijnen.

Het laatste stukje tekst is een kort nawoord, een soort flaptekst waarin het geschrift van harte wordt aanbevolen. Daarnaast wordt de leergierige leek aangemoedigd toch vooral meer lessen (die met het Bardo Thödol verband houden) toe te voegen en te lezen. Doe dat onafgebroken en leer de betekenis ervan uit het hoofd. En als je de voortekenen herkent, en weet dat jouw tijdstip van sterven komt, moet je (als dat nog lukt) dit onderricht hardop aan jezelf voorlezen en erover nadenken. Misschien kunnen vrienden het voor je doen. “Zonder twijfel zul je worden bevrijd”.

Voer alle instructies op de juiste wijze uit. De yogi met het hoogste inzicht zal de uitstoting van het bewustzijn realiseren op het sterfmoment. Hij hoeft dus niet door de bardo te dwalen. Onder dit level herkent slechts een ervaren enkeling de helderheid van de daaropvolgende bardo (van dharmata). Hij wordt een boeddha. Een minder ontwikkelde wordt op een of ander moment (wanneer de vredige en toornige projecties zich voordoen) bevrijd in overeenstemming met zijn karma en intellectuele aanleg. Er zijn heel veel stadia, en daar zit vast wel een passende voor hem bij. Degene met erg slecht karma komt er minder goed vanaf. Hij moet verder dwalen, neerwaarts naar de bardo van wording. Gelukkig krijgt hij nog vele malen uitleg, zodat hij op enig moment de situatie toch zal herkennen en bevrijding bereiken. Zelfs de minste onder de minderen, zoals de dieren, keren terug uit de lagere rijken door toevlucht te nemen. Zij kunnen een kostbaar menselijk lichaam verwerven, met alle mogelijkheden van dien. Bijvoorbeeld in hun volgende leven een heilige goeroe ontmoeten, die hen instructies geeft, waardoor ze bevrijd worden.

Het Bardo Thödol is een onovertroffen geschenk! Het biedt zelfs de grootste knoeier verlossende shortcuts op de lange weg naar verlichting. Wees dan wel positief! Beoefening is niet vereist, maar je moet luisteren en lezen, je laten overtuigen en bevrijden door de diepzinnige instructie. Deze leer leidt ook grote zondaren over het geheime pad. Onthoud de woorden en hun betekenis en je zult bevrijd worden in de bardo van het ogenblik van de dood, zelfs als je opgejaagd wordt door zeven honden. En zelfs de boeddha’s van verleden, heden en toekomst zouden niks beters kunnen vinden dan deze leer, als ze er naar zouden zoeken.

Want dit is “de bardo-instructie die mensen bevrijdt, het diepzinnige innerlijkste wezen, De Grote Bevrijding door Horen. Deze schat werd ontdekt door de siddha Karma Lingpa in de berg van Gampo-dar. Moge deze de dharma en alle voelende wezens ten goede komen.

Sarva Mangalam!”

 

Bronnen:  
Francesca Fremantle en Chögyam Trungpa  
Het Tibetaans Dodenboek  
Servire, 1991 
 
Robert A.F. Thurman 
Het Tibetaanse Dodenboek  
Altamira-Becht,  2006  
 
Ilse Dorren 
Tocht door twee werelden; Gids voor het Tibetaanse Dodenboek  
Mirananda, 1985