zaterdag 24 augustus 2019

Asura’s; het rijk van de jaloerse goden

Asura’s zijn oude mythologische wezens, vergelijkbaar met reuzen en titanen. Waarschijnlijk worden hiermee de ongebreidelde krachten van de natuur uitgebeeld.

In het Bardo Thödol wordt met het rijk van de jaloerse goden (of halfgoden of asura’s) een van de zes bestaanswerelden bedoeld. Het zachte rode licht van dit ervaringsniveau schijnt op de vijfde dag in de bardo van dharmata, als tegenhanger van het heldere wijsheidslicht van de groene boeddha Amoghasiddhi.

Het is gemakkelijk voor te stellen dat sommige mensen zich tot deze levensvorm voelen aangetrokken. Het asurarijk biedt namelijk meer vrijheden en mogelijkheden dan de mensenwereld. De bewoners zijn vaak opgeklommen vanuit de mensenwereld naar deze staat. Een dubieuze promotie, waarbij hun vrijgevigheid, verdraagzaamheid en gevoeligheid zijn gesneuveld in het streven naar macht. Asura’s zijn gek op vechten. Ze willen andere wezens overtreffen, gedreven door jaloezie en competitiedrift. Ze leven in hemelachtige werelden vlakbij de echte hemelen, die ze in een voortdurende, rivaliserende strijd van de goden proberen af te nemen. Maar uiteindelijk vallen ze juist vaak in de hellen, omdat ze door hun leven van voortdurend vechten en doden en sterven gewend zijn geraakt aan haat.

De jaloezie en afgunst in dit rijk zijn uiterst fundamenteel, gebaseerd op overleven en overwinnen. Het doel van het rijk van de jaloerse goden is puur alleen om binnen het rijk van intriges te opereren. En dat is dan alles. Het is bezig zijn en bezig gehouden worden. Intriges en relaties vormen er de levensstijl en bron van bestaan, als in een eeuwigdurende paranoïde soap. Radarsysteem paranoia vangt allerlei kleine en nauwelijks waarneembare voorwerpjes op en wantrouwt deze alle stuk voor stuk, elke levenservaring wordt als iets bedreigends beschouwd. Het rijk van de asura’s is het hoogste rijk voor zover het om communicatie gaat, het is een zeer intelligente aangelegenheid. 



Bronnen:
Francesca Fremantle en Chögyam Trungpa 
Het Tibetaans Dodenboek
Servire, 1991

Robert A.F. Thurman
Het Tibetaanse Dodenboek
Altamira-Becht,  2006

Ilse Dorren
Tocht door twee werelden; Gids voor het Tibetaanse Dodenboek
Mirananda, 1985