zondag 7 juli 2024

Der Weg nach Lhasa

Tibet voor het verziekt werd door de Chinezen.

In 1956 verscheen Der Weg nach Lhasa (Bilder aus Tibet), een fotoboek met reisbeschrijvingen van twee Tsjechoslowaakse auteurs, Vladimir Sis en Josef Vanis.

De foto’s uit de periode 1953-1955 tonen een Tibet dat allang niet meer bestaat, met impressies van landschap, volk en cultuur. In 1950 zijn de Chinezen Tibet binnengevallen, gevolgd door bezetting en uiteindelijk vernieling en plundering.

 
De beide auteurs van het boek werkten samen met Chinese collega’s aan een propagandafilm over de totstandkoming van een weg die Tibet met China verbindt, en hadden zo de gelegenheid om veel unieke foto’s te maken. 
 
 Een muurschildering die de vijfde dalai lama uitbeeldt.
 
 
De huidige (veertiende) dalai lama, Tenzin Gyatso. Hier nog erg jong, ongeveer 19 jaar, ik had hem bijna niet herkend. In 1959 naar India gevlucht.
 
 
Boeddha Amitabha
 
 
Het Bardo Thödol wordt in het boek slechts één keer genoemd. Het onderschrift bij deze foto: “Die schrecklichen Gesichter mancher Götter sollten die Gläubigen darüber belehren, was sie im “Bardo Thödol”, dem Zustand nach dem Tode, erwartete, bevor sich die Seele von neuem verkörpert.”
 
 


Pilaren op de daken om kwade demonen af te weren.
 




Vladimir Sis, Josef Vanis
Der Weg nach Lhasa
Bilder aus Tibet
Artia, Praag 1956