donderdag 28 mei 2020

The Midnight Gospel

bron: still

Een van de beste en raarste series die ik ooit op tv zag (misschien wel de raarste) is The Midnight Gospel, gemaakt door tekenaar/producer Pendleton Ward en acteur/cabaretier Duncan Trussell. The Midnight Gospel is een podcast over spirituele zaken en een bizarre psychedelische tekenfilm ineen.

Hoofdpersoon Clancy is een spacecaster. Met behulp van een simulator reist hij door het multiversum en bezoekt werelden die op punt van instorten staan. Hij interviewt er bewoners voor zijn matig beluisterde spacecast (één volger). Deze gesprekken zijn gebaseerd op echte interviews uit Trussells podcastserie The Duncan Trussell Family Hour.

In de serie komen interessante onderwerpen aan de orde zoals drugs en spirituele groei, religie, magie, meditatie en verlichting, vergeving, bewustzijn, de dood, begrafenisrituelen, pijn, transcendentie, existentialisme en reïncarnatie.  Een constante factor is de kringloop van het leven (geboorte, dood, geboorte) als continue proces waaraan je niet kunt ontsnappen, inclusief angsten over sterfelijkheid en de onmacht daar iets aan te kunnen doen. Leer er maar mee leven, lijkt hier de boodschap.

De interviews met de spirituele gidsen zijn kalm en bijna meditatief van toon, terwijl er tegelijkertijd op de achtergrond geheel andere dingen plaatsvinden in een waanzinnige, kleurrijke, overprikkelende, humoristisch getekende wereld. Alles is in verval en iedereen gaat stug door. Wat je ziet hoeft niet noodzakelijk iets met het gesprek te maken te hebben.

Als kijker wordt je zo twee totaal verschillende kanten opgetrokken. De rustige filosofische gesprekken enerzijds en tegelijkertijd die absurde en ontregelende gebeurtenissen anderzijds. Het eist allebei je volledige aandacht op, en vreemd genoeg lukt dat nog ook!

Het is duidelijk: dit is geen programma voor iedereen. De serie is te zien op Netflix en bestaat uit acht delen. Bekijk de trailer HIER.

bron: still