vrijdag 26 januari 2024

Peter Gabriel I/O


Vorige maand kwam er een nieuw album uit van Peter Gabriel, het zal de liefhebber niet ontgaan zijn. I/O verscheen in maar liefst drie verschillende versies, mijn voorkeur gaat uit naar de Bright-Side Mix.

Het is een mooi album geworden, sereen en introspectief, uitstekend geschikt voor de donkere dagen. Gabriel (volgende maand 74) mijmert over zijn overleden moeder, het verstrijken van de tijd en zijn eigen sterfelijkheid:

When the panting is over and the warmth has run out
Love will be flowing, I have no doubt
With the vehicle in neutral and the ground to be faced
I'll be all laid to rest in my proper place
Into the roots of an old oak tree
Where life can move freely in and out of me

In de titelsong I/O zien we hoe alles en iedereen met elkaar verbonden is:

So we think we really live apart
'Cause we've got two legs, a brain and a heart
We all belong to everything
To the octopus' suckers and the buzzard's wing
To the elephant's trunk and buzzing bee’s sting

Stuff coming out, stuff going in
I'm just a part of everything

I-O, I-O
Coming out, I'm going in
I-O, I-O

I'm just a part of everything
 
En inderdaad, dat heeft Gabriel goed gezien, niets bestaat op zichzelf. Afwezigheid van onafhankelijk bestaan, dat is (heel kort door de bocht) wat boeddhisten ‘leegte’ noemen. Alle dingen zijn leeg en hebben geen zelfstandig bestaan. Vaak probeert men dit te verduidelijken door een boom als voorbeeld te nemen. Die maakt deel uit van een geweldig subtiel web van verbanden, en dat maakt hem dan tot wat hij is. 
 
Maar er zit natuurlijk veel meer in dat begrip ‘leegte’, het wordt op heel veel manieren uitgelegd. Eerlijk gezegd denk ik niet dat Peter Gabriel zich hiermee bezighoudt. Zijn songtekst is waarschijnlijk bedoeld om de mensheid er (nog eens) op te wijzen dat zij bezig is de natuur, de aarde, en daarmee zichzelf te vernietigen. Actueel en hip, maar helaas te laat nu. Marvin Gaye deed hetzelfde in 1971 (!) met Mercy Mercy Me (The Ecology), toen was er misschien nog iets aan te doen geweest.