donderdag 12 april 2018

Psychonaut

Psychonaut, mooi woord vind ik dat. Reiziger in de geest, reiziger in de ziel.

Ik kom het tegen in Robert Thurmans interpretatie van het Tibetaans Dodenboek (Bardo Thödol). Hij bedoelt er de Tibetaanse elite mee, de boeddhistische ingewijden die met “meedogende heldhaftigheid” ooit de uitzonderlijke moed hadden om “vrijwillig de pseudoveiligheid van de planeet van onwetendheid op te geven en zich door het stervensproces heen naar de subtiele tussenstaten te lanceren”.

Goed gevonden. Wat een mooie vergelijking met astronauten, de helden van onze tijd en maatschappij. Thurmans psychonauten zijn de “ultieme helden en heldinnen van de Tibetanen. Zij geloven dat deze lama’s de processen van het sterven, de tussenstaat en wedergeboorte hebben leren beheersen en er uit mededogen voor kiezen voortdurend, leven na leven, terug te keren om de Tibetanen bij hun spirituele leven te leiden en het welzijn van alle wezens te bevorderen.” Deze psychonauten zijn de “de avonturiers van de innerlijke wereld” die het onbewuste onderzoeken om zo hun wijsheid te verdiepen. Zij hebben helder de tussenstaten (bardo’s) doorkruist en gidsen nu, met hun in de Bardo Thödol verzamelde teksten, de overledene door het hiernamaals.

Robert Thurman zorgt hier wel voor enige verwarring, want op het internet is de betekenis van psychonaut meestal een “mentale reiziger” die geestverruimende middelen gebruikt, “psychoactieve stoffen” (kortom drugs) om zijn mind te verkennen. Lsd, paddo’s en peyote worden hierbij vaak genoemd.

Natuurlijk weet ik niet of de Tibetaanse meesters ook gebruik hebben gemaakt van dit soort hulpmiddelen bij hun “innerlijke maanwandelingen” (zoals Thurman het noemt). Dat zou best eens kunnen, want Indiase yogi’s zijn hier ook niet (altijd) vies van en de technieken voor het oversteken van de tussenstaten tussen het sterven en wedergeboorte komen oorspronkelijk uit de Indiase tantraliteratuur. Maar persoonlijk associeer ik drugs niet met ‘helder’ of waarnemingsbevorderend tijdens de droomachtige ervaringen van de bardo’s, en komen de door Thurman opgesomde methoden mij logischer voor: meditatieve concentratie, analytisch inzicht, manipulatie van dromen en innerlijke visioenen, gerichte disidentificatie met grove subjectiviteit en vergrote mate van herinnering en oplettendheid.

Het woord psychonaut is niet bedacht door Robert Thurman, maar wordt (tot mijn verbazing)  toegeschreven aan de Duitse schrijver en militarist Ernst Jünger (1895-1998). In een (drugsgerelateerd) essay uit 1970 wordt het voor het eerst gebruikt.




Robert A.F. Thurman
Het Tibetaanse Dodenboek
Altamira-Becht Haarlem
Tweede druk, 2006
350 blz