dinsdag 26 april 2022

Complimenten in de Petrus-bar

De hemel van… Rachel Hazes 

(De hemel van… Afl.19)

Rachel Hazes (1970) is de weduwe van volkszanger André Hazes, die in 2004 overleden is. Zij verwacht na haar overlijden haar man terug te zien in de hemel. Tot zover niets nieuws. Maar dan dit:  ‘André is inmiddels 70, en dus vermoedelijk grijs geworden’, terwijl zij ‘hem natuurlijk donker kent, met van die bakkenbaardjes’. Zoiets had ik nog niet eerder gehoord: tijd en leeftijd tikken gewoon door in het hiernamaals (van Rachel). Het lichaam van André is gecremeerd en zijn as verspreid, afgeschoten met een vuurpijl, gerecycled in tattoos en her en der begraven, maar het verouderingsproces ervan gaat toch gewoon door.

Zoekend op het internet probeer ik meer over mevrouw Hazes’ religieuze achtergrond en haar visie op gene zijde te weten te komen, maar de opbrengst valt tegen. Amper genoeg voor een aflevering van De hemel van… Rachels verbeelding op dit gebied komt nogal kinderlijk over, en vaak nog minder dan dat. Alle clichés uit populaire films en series komen langs. Natuurlijk heb ik hier verder geen oordeel over. Elke persoonlijke mening over en voorstelling van een eventueel hiernamaals is evenveel waard als de andere.

Wat betreft Rachel Hazes zijn de overledenen ‘boven’ (in de hemel) en wij ‘beneden’. De doden kijken naar ons dagelijks leven op aarde, en sturen dat hier en daar wat bij door het geven van tekenen. André verhinderde ooit Rachels zelfmoordpoging (omdat hij haar nog niet ‘boven’ wilde hebben) en zij laat zich bij belangrijke beslissingen nog steeds leiden door haar man. Rachel hoopt hiervoor later ‘in de Petrus-bar’ complimenten van hem te ontvangen. In de hemel is het sowieso een gezellige boel, alle dierbaren zitten er bij elkaar, proosten en doen elkaar de groeten met een dikke kus van de mensen ‘beneden’. Rachel schrijft ze nu en dan een brief. Natuurlijk is er ook een hemelpoort. André is ook regelmatig ‘beneden’, hij spookt dan bij zijn weduwe en hun dochter rond.

De hemelse leeftijd, en of kinderen daar wel/niet ouder worden, is een vraagstuk op internet. 33 jaar wordt vaak genoemd, de leeftijd waarop Jezus stierf. Een mevrouw vindt dat een probleem, een moeder in de hemel die permanent 33 is, want zij heeft haar als 6-jarige nauwelijks gekend. Daarbij vind ze het ook niet prettig dat moeder er 60 jaar jonger uitziet dan zijzelf, als ze in de negentig zou zijn. Zij heeft liever dat iedereen het gezicht behoudt van het sterfmoment. Een persoonlijke hemel op maat dus voor haar. Wie weet. De beste hemel maak je toch zelf, en de hemel van de een is de hel van de ander (en omgekeerd). Ieder van ons leeft en droomt in zijn eigen unieke individuele wereldje. Elke waarnemer ervaart zijn eigen waarheid in overeenstemming met zijn karmische patronen. In de hemel, toch ook maar een van de zes bestaanswerelden, zal dat niet anders zijn. 
 

bronnen: 
vele roddel- en human interest rubrieken op internet vanaf 2004