zaterdag 14 november 2020

Bardo van wording: de juiste moederschoot kiezen (1)

Aan het eind van de bardo van wording kan de overledene een reïncarnatie voorkomen door de moederschoot te blokkeren. Het Bardo Thödol vertelt hem hoe en waarom.

Maar misschien heeft deze dode amper een goede daad verricht, en zoveel neurotische sluiers dat hij niet bevrijd kan worden, ondanks alle tips en trucs die hij inmiddels aangereikt heeft gekregen. Helaas dan, de kracht en macht van karma zijn intens dwingend. Als de moederschoot zich tot nog toe niet gesloten heeft, moet hij het misschien maar opgeven en zijn wedergeboorte accepteren. In dat geval is het wel belangrijk dat hij toch op z’n minst de juiste moederschoot kiest.

Het Bardo Thödol blijft ook hier behulpzaam. Het biedt de overledene een totaalbegeleiding op zijn reis door de bardo. Van de veelheid vóór de dood naar de eenheid van het Heldere Licht, en via de bardo van dharmata en de bardo van wording, in een steeds bonter en grimmiger wordende veelheid, naar de laatste poging om de moederschoot te blokkeren: een meditatie op het Heldere Licht (de eenheid). Daarna waaiert de beleving weer uit tot de veelheid van het menselijk bestaan en is de cirkel weer rond.

De achterblijvers noemen de dode drie keer bij zijn naam en lezen de tekst hardop voor. Beste dode, luister goed. Het is je vaak uitgelegd, maar je hebt er niets van begrepen. Nu is de tijd gekomen om een lichaam aan te nemen. Hier zijn de instructies om de beste moederschoot te selecteren. Houd ze in gedachten, begrijp ze en wees niet afgeleid maar concentreer!

Daarna worden uitvoerig de kenmerken van het werelddeel waar je geboren zult worden met je doorgenomen, natuurlijk wel gebaseerd op de antieke boeddhistische kosmologie. Je kunt kieskeurig zijn, kennelijk zit er nog volop rek in de keuzemogelijkheden. Er zijn bijvoorbeeld tips over bepaalde locaties waar de situatie wel heerlijk comfortabel is, maar waar je toch niet moet zijn omdat de dharma (de leer van Boeddha) er niet floreert. En een bepaalde plaats in het zuiden, genaamd Rozenappeleiland, wordt juist extra aanbevolen. Luxueuze, comfortabele woningen, als je kunt moet je daar binnengaan.

Over het algemeen ga je terug naar de mensenwereld of wordt je in de godenwereld herboren (misschien is geest of engel hier een beter woord), maar een geboorte in een ander bestaansrijk is ook mogelijk. Elk van de zes bestaanswerelden is een bewustzijnstoestand. Ze kunnen elkaar doorkruisen en omgeven. Een spook leeft in zijn eigen sfeer, maar kan contact met mensen maken. Godheden spelen een rol op aarde en vergezellen ons welwillend of vertoornd in het hiernamaals.

Als je in de godenwereld herboren zult worden, zie je hemelse bouwwerken van vele verdiepingen, gemaakt van allerlei edelstenen. (Dit lijkt op de hemelse stad en de pearly gates uit de christelijke mythologie.) Kun je naar binnen? Doen! De halfgoden (asura’s) zien plezierige bossen of draaiende wielen van vuur. Ga daar in ieder geval niet binnen, maar bied in gedachten weerstand. Word je een dier, dan ontwaar je in een soort mist holen in de grond, grotten en strohutten. Niet binnengaan. Preta’s zien boomstompen en zwarte vormen omhoog steken. Duisternis, schaduwen, ondiepe holen en zwarte stukken grond. Ga daar zeker niet heen. Wees intens moedig en bied in gedachten weerstand. Als je als hellewezen geboren zult worden, hoor je liederen die gezongen worden door mensen met een slecht karma. Je zult merken dat je in een duister land terecht bent gekomen, met zwarte en rode huizen, met zwarte vuurplaatsen en zwarte wegen. Je zult er in de hellen verstrikt raken en ondraaglijke pijn door hitte en kou ondergaan, waar je niet aan kunt ontsnappen. De echt zware gevallen zullen hier hulpeloos naar binnen moeten gaan, maar als je kunt moet je dit absoluut vermijden! Wees heel voorzichtig, toon wilskracht en blokkeer de moederschoot. Mobiliseer de kracht van de drang naar bevrijding! 

 

Bronnen:  
Francesca Fremantle en Chögyam Trungpa  
Het Tibetaans Dodenboek  
Servire, 1991 
 
Robert A.F. Thurman  
Het Tibetaanse Dodenboek  
Altamira-Becht,  2006 
 
Ilse Dorren  
Tocht door twee werelden; Gids voor het Tibetaanse Dodenboek  
Mirananda, 1985