dinsdag 5 november 2019

Bardo van dharmata, zevende dag [2]

In het eerste deel van de zevende dag in de bardo van dharmata verschijnen vijf goddelijke leraren (vidyadhara’s) vergezeld van hun dakini-partners, om de overledene te begeleiden. Ze zien er nogal woest uit, met hun schedelkom en sikkelmes, maar dat is niets vergeleken met de angstaanjagende menigte strijders (“verdedigers van de leer”) die hier ook komt opdagen. Hun kabaal is verschrikkelijk.

Dan nu het tweede deel. Vanuit het hart van de vijf vidyadhara’s komt, als in elkaar gedraaide kleurige draden, helderstralend en schitterend, het vijfkleurige licht van de wijsheden en doorboort je hart. Het licht is energiek priemend en angstaanjagend, je ogen kunnen het niet verdragen. Vanuit het licht komen alle spontane geluiden van de dharma (leer), die klinken als het gedreun van duizend donderslagen. Het rolt en dondert, er klinken oorlogskreten en een intens geluid van toornige mantra’s.

Daarom wil je wegvluchten naar het (door onwetendheid gecreëerde) aantrekkelijke zachte groene licht van het dierenrijk. Dat daagt nu namelijk ook. Trap daar niet in! Juist nu moet je niet bang zijn! Herken het als het spel van je eigen geest, je eigen projecties. Je moet je niet aangetrokken voelen tot dat prettige licht van de dierenwereld, want dan zul je vallen en in deze door onwetendheid gedomineerde bestaanswereld terechtkomen. Je zult er de oneindige ellende van domheid, verdoving en slavernij ondergaan, zonder ook maar enige kans op ontsnapping. Verlang dus naar het heldere schitterende licht van de vijf kleuren en heb daar vertrouwen in. Concentreer je op de vidyadhara’s en bedenk je dat deze goddelijke leraren met hun helden en engelen speciaal zijn gekomen om jou uit te nodigen en te escorteren naar het Zuivere Rijk van Ruimte (de volmaakte hemel van de engelen).


Wees nederig, en maak ze attent op je betreurenswaardige staat. Je hebt geen verdiensten of wijsheid verzameld en je hebt er tot nu toe niets van gebakken in de bardo, terwijl de lichtstralen van de vijf boeddha-families zich toch keer op keer naar je uitgestrekt hebben. Wee jij! En zouden de Gezegende Vidyadhara’s je misschien alstublieft willen helpen? Je niet dieper laten afdwalen dan hier? Je omhoogtrekken met hun reddingshaak van mededogen, maar het Zuivere Rijk van Ruimte? Alstublieft? Zeg daarna de inspiratiebede uit het Bardo Thödol op. En doe het vooral vol krachtig vertrouwen, dan zul je oplossen in het regenbooglicht in het hart van de goddelijke vidyadhara’s en geboren worden in het Zuivere Rijk van Ruimte. Zeker weten! Met deze uitleg zullen alle overledenen, van welk niveau ook, tot herkenning komen en bevrijd worden! Zelfs diegenen met slechte onbewuste neigingen, voegt het Bardo Thödol hier nog bemoedigend aan toe.

En anders? Dan staat er de minder succesvolle overledene van alles te wachten. Dit was de laatste dag van “de vredige bardo van dharmata” en naarmate je verder in de bardo afdaalt wordt het verblijf in de wereld van de dood steeds angstaanjagender, en ga je uiteindelijk verlangen naar de nepveiligheid van een nieuwe geboorte.

Gerelateerde blogpost: HIER.



Bronnen:
Francesca Fremantle en Chögyam Trungpa
Het Tibetaans Dodenboek
Servire, 1991

Robert A.F. Thurman
Het Tibetaanse Dodenboek
Altamira-Becht,  2006

Ilse Dorren
Tocht door twee werelden; Gids voor het Tibetaanse Dodenboek
Mirananda, 1985