zaterdag 17 augustus 2019

Bardo van dharmata, vijfde dag

De vijfde dag in de bardo van dharmata lijkt erg veel op de vier voorafgaande. In een omgeving van verblindend heldere lichten verschijnt een van de dhyani-boeddha’s en zijn team. Zij willen de overledene helpen met zijn bevrijding, maar de kans is groot dat die opnieuw angstig en paniekerig zal vluchten naar het zachte strooplicht van de bestaanswereld van deze dag. Waarschijnlijk gaat hij door naar dag zes, en dan wordt het ook nog drukker en grimmiger in de bardo. Om de dode dit alles te besparen moeten de achterblijvers het hem nog maar een keer goed uitleggen, zegt het Bardo Thödol. Noem hem bij zijn naam en lees de teksten hardop voor.


Let goed op! Nu zal de groene boeddha Amoghasiddhi voor je verschijnen. Hij komt uit het groene noordelijke boeddhagebied, het Rijk van Vergaarde Daden. Hij zit op een arendstroon, in zijn hand een dubbele vajra. Hij omhelst zijn partner Samayatara en wordt vergezeld door twee mannelijke en twee vrouwelijke bodhisattva’s. Samen verschijnen er zes boeddhavormen uit de ruimte van regenbooglicht.

Helder en priemend schijnt het groene licht van de zuiverheid van het aggregaat wilskracht. Het is de dadenvolbrengende wijsheid, verblindend en schitterend. Het stralende licht is scherp en angstaanjagend, komend vanuit het hart van het Amoghasiddhi-paar doorboort het jouw hart. Het is ondraaglijk voor je ogen. Toch moet je er niet bang van zijn. Het is het spontane spel van je eigen geest. Ontspan dus in de verheven staat. Geen activiteiten en zorgen, geen dichtbij of veraf en geen liefde of haat, maar evenwichtigheid en harmonie. Er bestaat geen verschil tussen liefde en haat, aantrekking en afkeer! Mediteer hierover, want tegelijkertijd met het scherpe wijsheidslicht schijnt het zachte, rode licht van de bestaanswereld van de jaloerse goden (asura’s, halfgoden), en die is gemaakt door afgunst. Als je verstand zwak is en je hebt lagere gedachten, ga je er zo in mee!



Je raakt in paniek en onder invloed van hevige jaloezie wil je wegvluchten van het stekend stralende groene licht, linea recta naar dit zachte rode licht van de asura’s, want daar wordt je blij van. Niet doen! Dit verleidelijke pad van karma is opgebouwd uit jouw sterke jaloezie en leidt tot vernietiging. Je zult in de wereld van de halfgoden terechtkomen en hier de ondraaglijke ellende van twist en strijd ondergaan. Geef je instincten op en verlang naar het stralend groene licht, concentreer je sterk op het Amoghasiddhi-paar en bid de inspiratiebede uit het Bardo Thödol. Doe dit met krachtig vertrouwen en diepgevoelde toewijding! En als je het goed doet, zul je oplossen in het regenbooglicht in het hart van de boeddha Amoghasiddhi en zijn gezellin en een sambhogakaya-boeddha worden in het noordelijke Boeddhagebied.

Het Bardo Thödol steekt hier speciaal de voorlezer(s) nog eens optimistisch een hart onder de riem: je moet de overledene blijven motiveren, steeds opnieuw, dan lukt het! Je moet het hem in vele stadia tonen. Als hij de ene wijsheid niet herkent, dan een andere zeker wel.




Bronnen:
Francesca Fremantle en Chögyam Trungpa
Het Tibetaans Dodenboek
Servire, 1991

Robert A.F. Thurman
Het Tibetaanse Dodenboek
Altamira-Becht,  2006

Ilse Dorren
Tocht door twee werelden; Gids voor het Tibetaanse Dodenboek      
Mirananda, 1985