woensdag 7 juni 2023

Hell in the UK


Volgens een recent onderzoek zijn er tegenwoordig in het VK meer jongeren dan ouderen die in de hel geloven. Je zou denken dat voorstellingen van hellevuur en eeuwige verdoemenis horen bij de meer duistere eeuwen, maar dat klopt dus niet. Britse millennials (1980-1999) en Generatie Z (1997-2012) zijn vaker geneigd in de hel te geloven dan hun babyboomer landgenoten (1945-1955). En het blijkt dat jonge mensen, hoewel ze in het algemeen toch minder religieus zijn, ook meer in leven na de dood geloven dan de oudere generaties.

Bij een ander onderzoek zagen we al dat jonge mensen dikwijls meer focus hebben op negatieve informatie, terwijl ouderen zich meer richten op positiviteit. Deze positieve focus heeft misschien tot gevolg dat de kans op een eventuele hel lager wordt ingeschat door ouderen dan door jongeren. Maar als de dood eenmaal nadert, lijkt dit verschil te verdwijnen. Jonge mensen treden het einde net zo positief tegemoet als ouderen.

Uit het recente onderzoek, dat werd uitgevoerd door het Policy Institute van King’s College Londen, kwam naar voren dat 49% van de Britten zegt in God te geloven (in 1981 was dat nog 75%). Daarmee hoort het VK nu bij de zes minst religieuze landen. Geloof in een hemel zakte er van 57% in 1981 naar 41% vorig jaar, terwijl geloof in hel en leven na de dood stabiel bleef op respectievelijk 26% en 46%. Uitgesplitst naar leeftijd zegt 32% van de ondervraagden onder de 40 jaar in de hel te geloven, tegen 18% van de ondervraagden tussen 59 en 77 jaar. Er wordt geloofd in leven na de dood door 52% van de  jongere generaties, en 37% van de ouderen.

Bobby Duffy, directeur van het Policy Institute, vertelt in The Guardian dat de culturele gehechtheid aan georganiseerde godsdienst afneemt in het VK, maar dat het geloof dat er ‘iets’ is na dit leven stevig overeind blijft, en dan vooral onder de jongste generaties. Die hebben (kennelijk) grotere behoefte aan een geloof dat er ‘meer is dan dit’. Het ‘cultureel Christendom’ is aanzienlijk gedaald onder mensen die geboren zijn in het VK, terwijl religie wereldwijd gezien nog steeds een groeimarkt is. 33% van de Britten noemt zichzelf ‘een religieus persoon’, 46% niet religieus, en 21% atheïst (4% in 1981). Volwassenen onder de 40 jaar noemen zichzelf eerder atheïst dan oudere mensen, maar zeggen tegelijkertijd ook dat ze geloven in de hel. De onderzoekers vinden dat ‘een interessant raadsel’. Maar waarom? Jouw hel creëer je tenslotte zelf, atheïst of niet. Niet een plek, maar een proces in je bewustzijn, een ervaringsniveau. En ook het eventuele ‘oordeel’ na de dood vel jij zelf. In het Bardo Thödol beleeft de overledene de 'Heer van de Dood' (Yama) als een afzonderlijk wezen, maar in feite is hij het toch zelf die zich een spiegel voorhoudt voor een onbarmhartig moment met een genadeloze analyse.

Volgens Duffy "is het niet waarschijnlijk dat religieus geloof helemaal zal verdwijnen in het VK, maar het blijft wel afnemen. Een langzame en onvermijdelijke neergang, die misschien nog gestopt kan worden als de georganiseerde religies aansluiting kunnen vinden met het bredere verlangen naar nog iets anders na dit leven". Een beloning in het hiernamaals dus? Maar dat is toch de wortel die gelovigen al eeuwenlang wordt voorgehouden?

 
 
Bron:
The Guardian, 19 mei 2023